ÁFA bevallás szerkesztő Excel bővítmény

Bevallás-tervezet (eÁfa)

2021.07.16. 135.sz. Magyar Közlöny szerint ezen a nyáron a NAV nem fog semmiféle ÁFA bevallás-tervezetet készíteni a 2021 november 20. határidő előtt ugyanúgy, mint eddig, sőt a fordított áfásoknak az idén még aztán sem, tehát az M-lapokat továbbra is mindenki úgy tölti ki, ahogy akarja. Ha akarja, bepötyögi, ha nem akarja, akkor az itt ajánlott szoftverrel automatizáltatja. Ezzel a szoftverrel az ÁFA-bevallások M-lapjai egyetlen Excel táblázatként válnak módosíthatóvá. Itt és most letöltheti a demo táblázatot, és meg is rendelheti a bővítményt.

Beérkező számlák

A belföldi összesítő jelentés az ÁFA bevallás M-02 jelű lapjainak kitöltését jelenti. Az összes beérkező számla sorszámát, dátumát, adóalapját, és áfa tartalmát tételesen, ezres kerekítéssel kell beírni, partnerenként külön lapokon összesítve. Ezen kívül még tételes bejelentési kötelezettség áll fenn néhány, fordított adózás hatálya alá eső termék értékesítése és beszerzése esetében. A nyilatkozaton a kötelezően kitöltendő adatok a vevő (07), illetve az eladó (08) adószáma, teljesítés napja, terméknév, VTSZ, mennyiség kilogramban, érték ezer forintban.

Összefoglaló

Az ide beírt számot rövid időn belül, nap közben fogom felhívni a (06) 62 469655 számról
megadásával ingyenes Ingyenes segítséget kérhet. Erre a gombra csak a telefonszám beírását követően kattinthat.
Az itt ajánlott 2165M-fordAFA.xla VBA szoftverrel a 65. számú ÁNYK nyomtatványok 07, 08, M-02, és M-02-K lapjai egybefüggően, módosítható, kinyomtatható Excel táblázatként nyithatók meg, és ezek a speciális Excel táblázatok adóbevallásként vissza is írhatók. A szoftver a NAV online beérkező és kimenő számlák automatikus átvételével, illetve a különféle könyvelő programokból bemásolt listákból készíti el az áfa bevallás mellékleteit. NEM IMPORTÁLÁS, hanem közvetlen adatbeolvasás, ezáltal egymás után többször is elvégezhető ugyanannak a bevallásnak Excel táblázatban történő módosítása. Az itteni, ingyen letölthető demo táblázatból működése megismerhető. A demo táblázatba írt adatok a licenszelt verzióval is használhatók lesznek.
Adja meg adatait az alábbi űrlapon. A bővítmény megrendelő gombra kattintás után egy email fogja tartalmazni a fizetési határidőt és a licencdíj fizetésének módjára vonatkozó információt. A határidőn túli nem fizetés a megrendelést érvényteleníti. A 2165M változat egy személyes vállalkozásoknak és magánszemélyeknek 15 ezer forint, egyébként 25 ezer forint. Előző évi változat önmagában ugyanennyi, együtt rendeléskor 5 ezer forint. Díjfizetés után rövid időn belül meg fogja kapni a letöltéshez szükséges jelszót.
Email cím:  
Azonosító:  
Az Ön neve:  
Postai cím:  
Telefonszám:
Regisztráció:
🔑  Szoftver letöltésre váltás

Verziószám

Belföldi összesítő jelentés kitöltő ÁFA bevallás kitöltő szoftver

2020. október elején több apró módosítás mellett be lett vezetve az ÁNYK bevallások Megjegyzés rovatának kitöltése a bővítménnyel történő mentés és az aktuális verzió dátumával, ami jelenleg a 2065M bővítményre: KZG.2021.01.06. Kibocsátás oka: a NAV online listák szerkezetének 2021 évi változása. A frissítés díjmentes. 2165M (előleg/végszámla) bővítmény verziószáma: KZG.2021.08.16. Korábbi vevőknek egyedi ajánlat készül. Minimális Excel verzió: 2007 tesztelve, de előfordulhat, hogy régebbi Office programokkal is működik
Ez – ha nem blokkolta – a Google reklámok helye. Ezekre kattintva néhány forint jövedelemhez juttathatja az oldal üzemeltetőjét.
24

Mielőtt hozzáfogna

Használatához a megfelelő, legalább 2007-es verziójú, makrókat futtatni képes MS Excel program szükséges. Az Excel Starter például a bővítményt meg sem engedi nyitni, az OpenOffice pedig megnyitja ugyan, de nem képes futtatni a VBA makrókat. Működőképes ingyenes demo verzió nincs, és nem is lesz, azonban díjmentesen tesztelheti, hogy az Ön számítógépén használható-e az itt ismertetett szoftver. Töltse le a mellékelt 2065M_teszt nevű tömörített állományt, csomagolja ki, és nyissa meg a bővítményt. Az Excel adatvédelmi központjában az "Összes makró letiltása értesítés nélkül" beállítással, illetve egy, a makrók engedélyezésére vonatkozó kérdésre adott nemleges válaszra semmi, igenre, vagy alacsonyabb biztonsági szinteken pedig egy üdvözlő szöveg, és erre a weblapra mutató internet-hivatkozás jelenik meg. A legújabb Office verziókkal a makrók engedélyezése nem egyszerű. Probléma esetén konzultáljon rendszergazdájával. A sikeres teszt – és a későbbi, üzemszerű használat – érdekében a csomagban lévő, azonos nevű XLA típusú állományt helyi lemezen kell elhelyezni. A Windows biztonsági beállításai miatt hálózati meghajtóról VBA programokat általában nem lehet elindítani. Ha a kicsomagolt bővítmény Excellel történő megnyitása után egy üres képernyő jelenik meg, azt jelenti, hogy a szoftver nem indult el. A mappák közti tallózással keresse meg, majd kattintson a nevére a jobb oldali egérgombbal, és válassza a Tulajdonságok menüpontot. A felugró ablakban kattintson a Tiltás feloldása felirat melletti kockára, illetve régebbi Windows verziók esetén ezen felirattal rendelkező szürke gombra. Ha a tiltást nem tudja feloldani, próbálja meg az Adatvédelmi központ Megbízható helyek menüjében felvenni azt a helyet, ahová a bővítményt kicsomagolta, vagy tegye át az egyik, már korábban megbízhatónak jelölt mappába. Ha nem sikerül, ingyenes telefonos visszahívást.

Rövid ismertető

Aki töltött már ki ÁNYK űrlapot, tudja, hogy az adatbevitel nem minden esetben kényelmes, az adóbevallások elektronikus beadása azonban épp ezek használatát teszi kötelezővé. Valószínűleg már többen ismerik az importálás fogalmát, és lehet, hogy könyvelő programjaik készítenek is olyan import állományokat, amelyek egy adott bevallás automatikus kitöltését valósítják meg. Probléma akkor adódik, ha ezt módosítani kell(ene). Az itt ajánlott VBA szoftver ezért nem az importálás elvén működik, hanem képes a korábban kitöltött adóbevallásokat a mentés könyvtárból direkt módon beolvasni, azok adatait Excel táblázatba betölteni és onnan az ÁNYK-ba visszaírni. Importálás egyáltalán nincsen. A visszaírás ugyanabba az állományba történik, amelyből beolvasták azt Excelbe, tehát ez nem importálás, hanem az eredeti ÁNYK Mentés, illetve Mentés másként menüpontjainak választásához hasonló folyamat. Ezért nem a Szerviz/Egyedi importálás, hanem a szokásos, Adatok/Megnyitás menüpontból érhető el a végeredmény. Nyilvánvalóan itt előbb rendelkezni kell egy olyan, mentett adóbevallás nyomtatvánnyal, amelyben már ki van töltve a cég neve, adószáma, és a bevallási időszak. Ez lehet egy importálással létrehozott nyomtatvány is. A bevallás adatainak az itt ajánlott bővítménnyel történő beolvasása egy olyan kinyomtatható, minden más szoftvertől függetlenül használható Excel táblázat, amelyben a fenti, letölthető demo táblázathoz hasonlóan, kinyomtatható formában, fejléccel ellátott sorokban és oszlopokban jelennek meg az áfa bevallás M lapokra felszabdalt adatai. A sorok feltöltését a manuális adatbevitelen túl külső program által készített listák bemásolásával is el lehet végezni. Itt igen egyszerűen elvégezhető például a teljes sor törlése, vagy a sorcsere, a másolás és a beillesztés, továbbá rendelkezésre áll az Excel intelligens keresője és a szövegcsere, amely funkciókat az ÁNYK programmal egyébként nem is lehetne kivitelezni. Ez a táblázat Excel formátumban is menthető, ez által a kitöltés szakaszolható, és munkatársak között is megoszthatóvá válik. Akár az egész év bevallott forgalmát egy közös táblázatba lehet másolni. Megjegyzés: jelen blokk jobb felső sarkában az első, 2065 verziójú szoftver képernyőkivágásai láthatóak.

Áfabevallás: a számlákat az M lapokon is értékhatár nélkül kell jelenteni

Jelenleg az áfatörvény alapján minden befogadott szállítói számláról, amelyre az adóalany áfalevonási jogát gyakorolni akarja, áfaösszeghatárra tekintet nélkül adatot kell szolgáltatni a NAV felé az M lapon, a belföldi összesítő jelentésben. Ezzel az adatszolgáltatással az adóalanyok közötti, befogadott számlák is teljeskörűen láthatóak lesznek az adóhatóság számára. A hangsúly a befogadott kifejezésen van, ugyanis a belföldi összesítő jelentésben tételesen felsorolt beérkező számlák – a visszaigényelhetőségre vonatkozó törvényi kritériumok miatt – nem mindig egyeznek meg az adóalany nevére kiállított számlákkal, tehát az automatikusan letöltött listát általában módosítani szükséges.

ÁFA bevallás tervezet

A NAV online számla jelentés valamennyi belföldi adóalanyok között teljesített belföldi termékértékesítésre és szolgáltatásnyújtásra kiterjed, függetlenül attól, hogy abban áfa áthárításra került-e vagy sem, adóköteles, vagy adómentes ügyletről van-e szó. Ennek segítségével a NAV később képes lesz majd az adóalanyok áfa bevallás tervezeteit elkészíteni. Az összesítő jelentések minden áfás szállítói számlára kiterjednek, ezzel a NAV meggyőződhet arról, hogy valóban olyan számla alapján élnek áfalevonással, amelyet egy másik belföldi adóalany bocsátott ki és ezt le is igazolta a NAV felé. Megkérdezte már saját magától, hogy a tervezetet hogyan fogja majd módosítani?

Minden M lapon lévő bejövő számla egyeztethető a NAV online számla jelentési adatokkal, azonban az M lapon jelentett számlaszámokat csak tökéletes egyezőség esetén lehet párosítani a számla kiállítója által a NAV-hoz beküldött online számla adatszolgáltatással, ezért különösen kell figyelni például a számlasorszámok pontosságára is. Az adóhatóság többször nyilatkozott már azzal kapcsolatban, hogy az áfabevallás belföldi tételes összesítő lapjai (M lapok) és az online számla adatok egyezőségének ellenőrzése automatikusan megtörténik.

Mit kell jelenteni az M lapokon?

Az Áfa tv. alapján a számla befogadójának azokról a számlákról, amelyek esetében áfabevallásában adólevonási jogát gyakorolni kívánja, partnerenként úgynevezett belföldi összesítő jelentést kell készítenie. A belföldi összesítő jelentésnek tartalmaznia kell: a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó adóalany adószámát, a számla sorszámát, a számlán feltüntetett adóalapot és áthárított áfa összegét és a számla teljesítési időpontját.

M lap adatjelentés - manuálisan nehézkes

A 2020 júliustól életbe lépett M lapot érintő értékhatár eltörlés miatt, minden, az áfabevallásban figyelembe venni tervezett, áthárított áfát tartalmazó szállítói, beszerzési számláról adatot kell szolgáltatni. Az áfabevalláshoz kapcsolható belföldi összesítő jelentést partnerenként kell elkészíteni (M adatlap) és ehhez kell a részletező M lapokat kapcsolni. A részletező M lapokon oldalanként legfeljebb 36 számlát lehet feltüntetni. Amennyiben ennél több számlát szeretnénk a partnerhez kapcsolni, újabb részletező lapot kell nyitni. Ha véletlenül kimaradt egy sor, vagy törölni kellene a számlát, akkor sajnos az adott hibás sortól újra kell írni a többit, mert nem lehet benne másképp javítani. Mindezek miatt mind az adatszolgáltatás, mind a korrekció elég nehézkes és időigényes folyamat lehet.

Az M lapok automatizálását mindenképpen érdemes megfontolni mind az időráfordítás, mind a hibalehetőségek csökkentése érdekében. Az ÁNYK nehézkes kezelőfelületének kiváltására ajánlom az egész bevallást egyetlen listaként kezelő, táblázatos megoldást, és a kivitelezést lehetővé tevő, itt megrendelhető Excel bővítményt.

Korrekciós tételek és végszámla

Pici könnyebbség az összesítő jelentés K-02 lapján, hogy a tárgyidőszakot megelőzően figyelembe vett módosító számlákról, amelyeket a számlamódosítási láncok esetén 2020-ban még "K" (nem a tárgyidőszakban elszámolt) típusúként kellett jelölni, 2021-től már nem kell adatot szolgáltatni. A NAV online listák bemásolásakor a negatív összegű számlák KT típusúként a -K lapra kerülnek, az eredetinek E típusúként megjelölt másolatával együtt. Ez a külön lapra bontás az egyéb helyről származó listák esetében nem történik meg, azokat összegre rendezést követően elég egyszerűen át lehet tenni a -K lapra. Jónéhány esetben kiderült, hogy tömegével fordulnak elő olyan negatív összegű számlák, amelyeken az eredeti számla sorszáma nincs megjelölve sem a NAV online adatszolgáltatásban, sem az eredeti számlában. Ezek a negatív számlák valószínűleg visszáru tételek. Korrekciós tételek javítása: ilyenkor összegre kell rendezni a 02 lapot, és a negatív számokat tartalmazó sorokat kivágással átemelni a -K lapra Ezek a -KT tételek. Készíteni kell minden cégre egy E sort is, amit a -K lap ellenőrzése (Ctrl+y, majd 02 gomb) után lehet a 02 lapról az időszak első nagyobb összegű számlájának másolásával elérni. Ezt követően a cég összes negatív számlája erre hivatkozhat eredetiként. Ez formailag jó ugyan, de az igazságtól biztosan távol esik. A teljesen becsületes megoldás, hogy mindegyik negatív számlának vissza kell keresni az eredetijét, bemásolni, és arra hivatkozni. A másolt tételek mehetnek a -K lap aljára, mert átadás előtt, illetve ellenőrzéskor az XLA úgyis átrendezi.

Előleg és végszámla

Ugyan a korábbi 65M-02 lapon is elvileg fel kellett (volna) tüntetni a teljesített ügylet teljes adóalap- és adóösszegét, és az egyidejűleg a fizetett előleg figyelembevételével adódó különbözetet, azonban a NAV online rendszerből letölthető beérkező számlák listájának 2021 előtti verziója erre vonatkozóan semmiféle adatot nem tartalmazott. Mivel a lista adattartalma 2021-től megváltozott, és a 2165M-02 nyomtatványt is kiegészítették a V/KÜL rovattal, ezért lehetőség nyílt az automatikus kitöltésnek az ez irányú kibővítésére. A számlák és az előleg számlák esetében ez az új rovat üresen marad. A végszámláról két soros jelentés készül, egyikben az ügylet teljes adóalapja és adója szerepel, "V" kódérték feltüntetésével, a másikban a különbözet, azaz a végszámlának az előleggel csökkentett, eredeti végösszege "KÜL" jelölés alkalmazásával.

Partnertörzs

Ha van – van, ha nincs – nincs. Az itt ajánlott bővítmény által létrehozott táblázat, a fenti demo táblázatban megtekinthetően a Cég lapján lévő adószámokat kiegészíti a beérkező számlákon lévő, itt még nem szereplőekkel, melyekhez a Nevem Senki megnevezést adja. Ez a lap névsorba rendezés után a hiányzóakkal, de akár a nélkül, az összes adószámmal is a Használat menete blokkban ismertetett módon a NAV nyilvántartásból könnyen kiegészíthető, tehát egy meglévő egyedi nyilvántartásból átvenni kívánt beérkező számla listák esetén a partnertörzzsel egyáltalán nem kell bajlódni.

Előnyök és hátrányok

Alapvető különbség az importálós programokkal szemben, hogy ezzel a módszerrel mindig csak egyetlen változata lesz a bevallásnak, ami széleskörűen módosítható. Az Excel táblázatokban az átadásra kerülő bevallási adatok mellett megjegyzések, feljegyzések, magyarázatok is tárolhatók, ami ugyebár nem mondható el sem az ÁNYK, sem a könyvelő programok által elkészített import állományokról sem. Hátránya, hogy használatához az Excel táblázatkezelő program és az operációs rendszer fájlrendszerének alapvető ismerete szükséges. A benne lévő VBA szoftver kizárólag Microsoft Office környezetben futtatható, tehát másféle táblázatkezelővel történő megnyitása esetén el sem indul. További előnye, hogy az adóbevallásból kinyert több lapos munkafüzet táblázat formájában menthető, aminek következtében a bevallási adatok így széles körben tehetők megismerhetővé. A mentett táblázatok már semmiféle Microsoft specifikus vezérlőt nem tartalmaznak, ezért megnézhetők bármely más táblázatkezelővel is, és könnyedén átalakíthatók másmilyen, például pdf vagy txt adatformátumba. Ezek a speciális szerkezetű táblázatok manuálisan, vagy ügyviteli programok kigyűjtéseinek bemásolásával módosíthatók, és adóbevallásként vissza is írhatók. Adatmódosítás esetén az eredeti bevallás nem sérülhet, mivel minden módosítás előbb az eredeti adatoknak a táblázatba másolt értékein hajtódik végre, és a visszaírás előtt automatikus adatellenőrzés történik. Hiba esetén még mindig csak Excel hiba fordulhat elő, ami általában könnyen korrigálható, és biztosan nincs közvetlen hatása az adóbevallásra, mert az egy külön fájl. A hibátlan táblázatból mentett állomány ÁNYK bevallásként közvetlenül megnyitható, importálni nem kell. Betöltés után módosítható, ÁNYK mentés után ismételten Excelbe tölthető, és így tovább, amíg a bevallás végleges változata el nem készül.

Használat menete

  • ÁFA bevallás létrehozás manuálisan, vagy importálással
  • Excel táblába olvasás, esetleges mentés xls formátumban
    • 02/-K, 07 és 08 lapok áttekintése, javítása
    • Automatikus kitöltés a NAV online listákból
    • Egyéb táblázatok bemásolása
  • Visszaírás – akár többször is – adóbevallásként, esetleges újrakezdés az Excelbe olvasással.
A számlázási adatokat az Adóhivatal honlapján rövid időn belül jelenteni kell, a számítógéppel kiállított számlákat pedig azonnal. Az adatok letölthetők.
Az áfa alanyok csoportos lekérdezésének segítségével a beérkező számlákon hiányosan szereplő adószámok gyorsan javíthatók.
Legfontosabb, hogy nincs kötött sorrend. Az alapadatok felvitelét azért kell az ÁNYK-val kezdeni, mert az adószám, a vállalkozás neve, és a bevallási időszak határozza meg a bevallás fájl nevét. Miután van bevallás fájl, onnantól kezdve az másik programmal is olvasható. Az itt ajánlott megoldás úgy működik, hogy az adóbevallás tartalma átkerül egy Excel táblázatba, és minden módosítás abban történik meg, miközben az eredeti bevallás érintetlenül marad egészen addig, amíg a táblázatot adóbevallásként nem mentik. A nyomtatvány azonosításához szükséges kódok egy különálló védett lapon láthatóak ugyan, de módosításuk nem ajánlott. A 2x65 nevű lap védelme jelszó nélkül feloldható, és a nyers XML kód átírható. Ha ilyen módosításra van szükség, azt lehetőleg szakember végezze, vagy töltse fel erre a lapra a Verziószám blokkban, vevők részére elérhető panelon keresztül. A fordított és a visszaigényelhető ÁFA részletező lapok hagyományos, áttekinthető munkafüzetlapokra kerülnek. A NAV online adatok átvételéhez az onnan letöltött számla listákat, egyszerre akár többet is, meg kell nyitni, és el kell indítani a Mellékletek automatikus kitöltése funkciót. A hibák a bevallás táblázatban adatbeírással lesznek jelölve, míg a lista fájlokban a feltételes formázás módszerével. Az átvett adatokhoz bármit hozzá lehet írni, és ugyancsak bármi törölhető is belőle. Figyelem: Adót visszaigényelni csak az ÁFA törvénynek eleget tevő bizonylatok alapján lehet, ezért a NAV-tól átemelt tételeket egyeztetni kell a könyveléssel. Az esetlegesen hiányzó rovatok az eredeti számlák alapján javítandók. Ha másik táblázatból kell adat blokkokat átmásolni, akkor ügyelni kell arra, hogy az irányított beillesztés módszerét alkalmazzák, mivel így csak az adatok kerülnek át, és nem az esetleges képletek és cellahivatkozások. Sajnálatos módon a NAV-tól származó listákban sok helyütt csak a 8-jegyű adószámok vannak, holott a fordított adózás jelentésekben szerepeltetni kell az áfa- és megyekódokat is. Az ilyen adószámokat a NAV oldalán lévő, áfa alanyok csoportos lekérdezésével könnyen lehet korrigálni. A hiányos adószámokat tartalmazó oszlopot át kell másolni a Notepad szövegszerkesztőbe, majd txt fájlként kell menteni, és fel kell tölteni a fenti hivatkozáson elérhető oldalra. Ugyanaz az adószám többször is szerepelhet benne. A letölthető txt fájlt csv típusúként kell menteni, így megnyitható lesz Excellel, ahol a nevek és a jó adószámok külön oszlopban, ugyanolyan sorrendben lesznek, mint ahogyan feltöltötték. A bevallást tartalmazó táblázatokat a kiírás funkció indításakor megjelenő panelről lehet laponként külön ellenőriztetni. Az ÁNYK-ba mentés előtt az összes lap ellenőrzése automatikusan megtörténik, ami hiba esetén az ÁNYK-ba írást megakasztja.
Saját fejlesztésű szoftverek

Privát Beszámoló Közzététel

Mérleg-, és személyes adatokkal előre kitöltött OBR és 2029 feladást készít. A kiegészítő melléklet, és az eredményfelosztási határozat PDF-be alakítása és az OBR űrlaphoz csatolása automatikus.

KAÜ süti törlő

A kormányzati portálon többnyire csak egy ember ügyeit lehet intézni, mert hibás a kijelentkezés. Amíg ki nem javítják, addig hasznos ez, az újabb belépést lehetővé tevő böngésző kiegészítő.

Adatvédelmi tájékoztató

2018 májusában hoztak egy, az Unió honlapján teljes terjedelmében elérhető, ezért itt nem részletezett, egyébként kötelező adatvédelmi rendeletet, melynek megfelelősége biztosított. Az xc.hu tartomány védett helyen üzemel, melyhez illetéktelenek nem férhetnek hozzá. A szoftver letöltéséhez személyes adatokat kell megadni. Az adatkezelés elsőbbséget élvez a honlapot látogató magánszemélyek jogaival szemben, mivel az szerzői és egyéb jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez szükséges.