Kormányzati Kékítlenítő Kiegészítő

Sikertelen bejelentkezés KAÜ

A Magyarország kormányának tagjai és elérhetőségük portál, és annak összes alrendszerén, a minisztériumok épületeinek homlokzata látható, ám valaki kitalálta, hogy a minisztériumok nevét fehérrel kéne kiírni, de utána rájött, hogy az nem látszik a többnyire fehér falak fölött. Nosza gyorsan leöntötték kékkel az egészet, hogy látszódjon a fehér felirat. Ámbár lett volna erre más módszer is.

Az tény, hogy a fehér háttéren a fehér felirat az nem látszik, de szerencsére a weblapok feliratait elég egyszerűen árnyékkal lehet ellátni, ami úgy néz ki, mintha dupla vonallal rajzolták volna meg a betűket. A fekete kontúrnak köszönhetően rögtön jól olvashatóvá válik a fehér felirat, még fehér háttér előtt is, ezzel szükségtelenné válik a kék háttér.

A weblapok kinézetét úgynevezett stílus szabályokkal lehet személyre szabni. Ezekkel lehet megadni a képek, szövegek elhelyezkedését, méretet, feliratozását, színárnyalatát, és sok további jellemzőjét. Ezek a szabályok módosíthatók.

A szabályrendszer a szöveggel együtt a weblapok szerves részét képezi. Ezek, a böngésző részére szóló instrukciók a helyi gép böngészőjéhez hozzáadott kiegészítő szoftverrel át is írhatók, ez által a meglátogatott oldal működése befolyásolható. Az ilyen szoftverek nyilvánvaló biztonsági kockázatot jelentenek, ezért ajánlott csak megbízható forrásból származó bővítményeket telepíteni. A webáruházak azért biztonságosak, mert ott – több szem többet lát alapon – a káros tartalmakat pillanatok alatt eltávolítják.

Legegyszerűbb módszer

a Kormányzati Kékítlenítő Kiegészítő böngésző bővítmény automatikus telepítése. FireFox és Edge, valamint Google Chrome és Opera böngészőkhöz közvetlenül hozzá lehet adni a megfelelő ikonra kattintással megnyitható webáruházból Egyéb böngészők esetén kövesse a lenti, FireFox XPI fájlokra vonatkozó leírást.

Manuális telepítés

A kipróbáláshoz szükséges stílus szabályokat az alábbiak szerint letölthető XPI állomány kicsomagolása után, a kormany.css, illetve a ceginfo.css fájlok tartalmazzák. Ezek egyenként tesztelhetők.
Kipróbálás menete: Előbb meg kell nyitni egy olyan lapot, amelyre a szabályok vonatkoznak. Ez lehet a kormany.hu, e-beszamolo.im.gov.hu és ceginformaciosszolgalat.kormany.hu domainek bármelyik aloldala. A Shift+Ctrl+I billentyűkombinációkkal lehet kiválasztani a webfejlesztői eszközöket. A képernyőn megjelenő fejlesztői ablakban a Shift+F7 nyitja meg a Stílusszerkesztő oldalt, ahová a fent említett szabályokat be lehet másolni. Ennek hatására az adott oldal legfelső részén lévő háttérképről el fog tűnni a kék takarás, és meg fog változni a betűtípus. Ezt követően a webfejlesztői ablak bezárható. A Stílusszerkesztő használatával elvégzett módosítás ideiglenes, ezek a szabályok az oldal elhagyásakor törlődni fognak. Firefox böngészővel azonban permanens stílusokat is fel lehet venni.
  • Az about:support lapon keresse meg a Profilkönyvtár szakaszt, és kattintson a Könyvtár megnyitása gombra
  • Ezen könyvtáron belül – ha még nincs – hozza létre a chrome nevű könyvtárat
  • A chrome könyvtárban hozza létre, illetve nyissa meg szerkesztésre a userContent.css nevű fájlt
  • Másolja bele a kormany.css, és a ceginfo.css fájlok tartalmát, majd indítsa újra a böngészőt.

A fenti tevékenység szoftverrel is elvégezhető.

Ez a szoftver egy böngésző kiegészítő, amit a FireFox, a Microsoft Edge, valamint a Google Chrome és az Opera automatikusan képes telepíteni. A megfelelő webáruház megnyitásához kattintson a fenti szakaszban a saját böngészőjének ikonjára. Egyéb böngészőkhöz az alábbiak szerint lehet hozzáadni.

Letöltés:

Az ikonra kattintás után az XPI típusú kiegészítőt le lehet tölteni, amit a FireFox böngészőhöz közvetlenül hozzá lehet adni. Egyéb esetben beüzemelése egy kissé bonyolult, ezért Chrome és Edge böngészők esetén kattintson a fenti, megfelelő webáruház ikonra. Egyéb böngészők esetén a mellékelt gombra kattintás után letölthető XPI fájlt, ami tömörített állomány, egy külön könyvtárba kell kicsomagolni, majd a böngészőnek a "Bővítmények" menüpontjából kiindulva, a "Fejlesztői mód" bekapcsolása esetén elérhetővé váló "Kicsomagolt bővítmények betöltése" választása után tallózással meg kell jelölni azt a mappát, ahová az imént letöltött XPI fájlt kicsomagolták.
Persze lehet, hogy a kormányzati programozóknak a kékkel pancsolt háttérképek jobban tetszenek.
Ez – ha nem blokkolta – a Google reklámok helye. Ezekre kattintva néhány forint jövedelemhez juttathatja az oldal üzemeltetőjét.
Saját fejlesztésű szoftverek

Privát Beszámoló Közzététel

OBR és 2329 feladást készít. Kiegészítő melléklet és eredményfelosztási határozat PDF-be alakítása, és OBR űrlaphoz csatolása. E-beszámoló automatikus kitöltése OCCR, TAO, főkönyv, Audit.xml alapján.

ÁFA bevallás szerkesztő Excel bővítmény

ÁNYK nyomtatványok 07, 08, M-02, és M-02-K lapjai egybefüggő, módosítható Excel táblázatba tölthetők, és adóbevallásként vissza is írhatók. Könyvelő programok listái bemásolhatók. NAV online beérkező és kimenő számlák automatikus átvétele.

Adatvédelmi tájékoztató

2018 májusában hoztak egy, az Unió honlapján teljes terjedelmében elérhető, ezért itt nem részletezett, egyébként kötelező adatvédelmi rendeletet, melynek megfelelősége biztosított. Az xc.hu tartomány védett helyen üzemel, melyhez illetéktelenek nem férhetnek hozzá. A szoftver letöltéséhez személyes adatokat kell megadni. Az adatkezelés elsőbbséget élvez a honlapot látogató magánszemélyek jogaival szemben, mivel az szerzői és egyéb jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez szükséges.